Farer ved tatovering - Norsk Tattoounion

SØK
Go to content

Main menu:

Info


FARER VED TATOVERING

De fleste opplever ingen problem når de tatoverer seg, men det er greit å vite hva som kan skje hvis uhellet skulle være ute.

Hvorfor blir det infeksjon i en tatovering?
Ved tatovering vil en eller flere nåler legge små mengder farge under huden. Dette i seg selv kan medføre infeksjoner. Hvis fargen er av dårlig kvalitet kan det medføre allergier eller infeksjoner. Hvis tatovøren ikke er nøye med hygienen i studioet eller bruker nåler/gripper som ikke er sterilisert kan det medføre infeksjoner. Infeksjoner kan også forekomme hvis du ikke er flink til å stelle tatoveringen din etter at du forlater studioet. Det har vist seg at 99% av infeksjoner oppstår etter at man har forlatt studioet.

Gule stafylokokker er en bakterie som lever normalt på huden og i slimhinner på friske mennesker, og gir som oftest ingen problemer. Men ved brudd på huden kan det oppstå infeksjoner som igjen kan bli alvorlige. Stafylokokker spres ofte fra person til person via overflater, sengetøy, klær o.l. Det er derfor viktig at man følger stelleanvisningen man får av tatovøren.

Symptomer ved infeksjoner
Hevelse: Etter at tatoveringen er ferdig vil det tatoverte området og området rundt tatoveringen hovne litt opp. (Benene vil hovne opp mer på grunn av dårligere blodsirkulasjon) Dette er midlertidig og vil forsvinne av seg selv. Hvis hevelsen blir verre kan det være et symptom på en infeksjon eller en allergi.

Rødhet: Det er naturlig at huden blir rød når du blir tatovert og rett etter at du er ferdig. Men hvis rødheten ikke er borte etter 24 timer kan det tyde på infeksjon, det vil da være irritasjon sammen med rødheten.

Kviser: Hvis du får kvise lignende utslett i og rundt tatoveringen kan dette være en infeksjon. Men det kan også være at du har brukt for mye krem slik at huden ikke får puste. Barbering mot hårene kan også medføre infeksjon i hårsekkene og ligne kviser, dette vil gå over.

Feber: Du skal vanligvis ikke få feber av å bli tatovert. Men det kan skje hvis du har hatt mer enn 4 timers tatovering og kalles da "tattoofeber", dette vil gå over. Hvis du derimot får høy feber sammen med noen av symptomene over, tyder det på en infeksjon. Ta kontakt med legen.

Væske: Litt blod og lymfevæske som kommer fra tatoveringen er normalt de første dagene. Men hvis væsken er gul eller grønn og det kommer puss fra tatoveringen er det en infeksjon. Mye blod kan også være en infeksjon. Ta kontakt med lege.

Smerte: Prosedyren ved å tatovere seg er smertefull i seg selv. Hvis smerten ikke gir seg i løpet av ett par dager kan det tyde på en infeksjon. Ta kontakt med tatovør.

Røde linjer: Ved en infeksjon kan blodforgiftning ved sjeldne tilfeller forekomme. Røde linjer fra tatoveringen kan være et symptom på blodforgiftning. Tatoveringen vil også ha en infeksjon. Ikke ignorer disse symptomene! Ta kontakt med lege. Vanlig sårsalve vil ikke hjelpe mot blodforgiftning, lege må oppsøkes.

Dette er alle symptomer på infeksjon. De fleste infeksjoner oppstår fordi tilfredsstillende etterbehandling ikke blir fulgt. Det er både enklere og lettere å stelle tatoveringen enn å stelle infeksjoner. Men skulle infeksjoner oppstå: ta kontakt med din tatovør eller oppsøk lege. Ta dine forhåndsregler og oppsøk er seriøs tatovør og stell tatoveringen din riktig!

Blodsmitte
Det er i hovedsak Hepatitt B, C, D og G, HIV-infeksjon, HTLV I og II, overførbare spongiforme encefalopatier og blødningsfeber som overføres via blodsmitte. Et stort antall andre smittestoff kan også smitte via blod. Dette gjelder for eksempel:
Virus: cytomegalovirus, Ebstein Barr virusm Parvovirus
Bakterier: Syfilis og andre spirochetinfeksjoner, Brucellose, Salmonellose, Yersinose, Streptokokker, Stafylokokker, Mykobakterier, MRSA
Protozoer: Malaria, Toxoplasmose, Leishmaniasis, Trypanomiasis, Babesiose
 
Copyright 2018. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu