Gå til innhold
ALLERGI
Allergiske reaksjoner.
Allergisk kontakteksem kan utløses av en tatovering. Immunforsvaret vil da utvikle en allergisk reaksjon mot et av pigmentene som er i tatoveringen. Det kan komme få uker etter at man har tatt en tatovering, men også senere. Man får i denne tilstanden en rød kløende eksemreaksjon, vanligvis begrenset til det området man har tatoveringen. Dette kan bli et vedvarende problem da tatoveringer er permanente. Røde farger har flest rapporter om reaksjoner. Man bør ikke ta laser for å fjerne tatoveringen ved allergisk reakson.

Fotoallergiske reaksjoner
Hvis du er lenge i solen kan dette medføre en allergisk reaksjon i tatoveringen. Dette er ikke en permanent reaksjon og vil forsvinne hvis du holder deg unna solen.

 
HJERTESYKDOMMER
Endokarditt
Hjerteleger er ofte litt skeptiske til at man tar en tatovering når man har en hjertefeil. Når man tatoverer er det alltid en risiko for at man kan få en infeksjon. For personer med hjerteproblem er det viktig å være klar over at slike inngrep kan være forbundet med en større risiko for dem enn for andre.
Noen personer med hjertefeil har økt risiko for at bakterier skal slå seg ned i årehinnen i hjertet eller de store blodårene nær hjertet, eller i hjerteklaffene, og gi infeksiøs endokarditt Dette er en potensielt livstruende tilstand som er svært vanskelig å behandle.
Risikoen for endokarditt er grunnen til at legene anbefaler personer med medfødt hjertefeil å være forsiktig med å ta tatovering.

Blødningsfare
En del personer med medfødt hjertefeil bruker blodfortynnende medisiner. Dette øker faren for blødninger. Det anbefales at alle som bruker blodfortynnende medisiner og ønsker seg tatovering, tar opp dette med hjertelegen sin på forhånd.

Forholdsregler
En lege kan aldri nekte noen å ta en tatovering, men noen personer med medfødte hjertefeil vil bli frarådet dette. Dersom man likevel insisterer på å ta en tatovering, vil legen i enkelte tilfeller anbefale at man tar forebyggende antibiotika før inngrepet. Det er derfor viktig at alle med medfødte hjertefeil som ønsker seg tatovering, tar dette opp med hjertelegen sin på forhånd, slik at de får informasjon om risiko og forholdsregler.
Ved inntak av forebyggende antibiotika reduseres risikoen for infeksjon. Profesjonelle tatovører er kjent med risikoen for infeksjon og endokarditt, og kan nekte deg å ta en tatovering om du ikke har tatt dine forholdsregler.

Etterbehandling
Alle som tar tatovering må vite om risikoen for infeksjon, og tatoveringsstudioet vil gi deg god informasjon om hvordan redusere risikoen for infeksjon. Stell tatoveringen slik du får anbefalt i studioet, og følg alltid alle anbefalinger om sårstell som du får av tatovøren nøye.
Dra alltid til legen om du mistenker at du har fått en sårinfeksjon.
Systemiske infeksjoner er mer alvorlige infeksjoner, spesielt om du er i risikosonen for å utvikle endokarditt. Hvis du utvikler symptomer på systemisk infeksjon må du ta kontakt med lege. Symptomer du skal være på vakt etter er influensaliknende symptomer som feber, hodepine, svetting, leddsmerter og andre symptomer. Opplys alltid legen om at du nylig har tatt en tatovering om du får slike symptomer.


DIABETES
Dersom du har god kontroll på din diabetes, og du ellers er sunn og frisk, er risikoen med en tatovering den samme som for en person uten diabetes. Velg et studio med en profesjonell tatovør og et studio som er godkjent av lokale myndigheter. Velger du en amatør kan risikoen for infeksjoner og reaksjoner være større.

Uten kontroll på blodsukkeret, kan tatovering forårsake infeksjoner, tatoveringen vil ta lang tid før den gror og det vil være fare for arrdannelse. Sørg for å ha et stabilt blodsukker og at du har spist mat før du starter tatoveringsprosedyren. Det er viktig å være klar over at blodsukkernivået kan endre seg på grunn av stress og smerte når du blir tatovert. Gi beskjed til tatovøren at du har diabetes og hva de eventuelt skal gjøre hvis noe skjer.

Unngå tatovering på steder man ofte stikker sprøyter, for å unngå å få blekket i blodbanen og øke helsemessig risiko. Blekket kan inneholde giftige stoffer. Man må heller ikke tatovere områder med dårlig blodsirkulasjon. Ben er også en dårlig plass å tatovere, men da mest hvis blodsirkulasjonen i bena er dårlig, noe som er mer vanlig blant eldre.

Det finnes en sjelden hudsykdom ved diabetes nekrobiosis lipoidica, hvis du har denne sykdommen bør du ikke tatoveres. Lipoid nekrobiose er betennelsesforandringer i huden av ukjent årsak. Tilstanden finnes hos færre enn én prosent av alle pasienter med diabetes.

God etterbehandling av tatoveringen etter at du forlater studioet er viktig! Sørg for at du får gode instruksjoner fra din tatovør om etterbehandling. Pass på blodsukkeret når tatoveringen gror, skulle du få en infeksjon kan blodsukkeret stige.
Arrdannelser
Det kan oppstå arrdanneler, eller keloider, i en tatovering. Spesielt hvis tatovøren har gått for hardt. Mørkhudede personer er mer utsatt for keloider på overkroppen enn hvite.

Infeksjoner
Man kan få flere typer infeksjoner på grunn av en tatovering. Vanligst er overfladiske streptokokk eller stafylokokk  infeksjoner. Den største faren er smitte av Hepatitt B. Dette er veldig smittsomt hvis utstyret ikke er sterilt og medfører kronisk betennelse i leveren. Andre smittsomme sykdommer er Hepatitt C, HIV, Syfilis, Tuberkulose.

Pasienter som har hudsykdommer som Lupus, Sarciodose, Psoriasis eller Lichen Planus kan få en forverring av sin hudlidelse

Tatovering er ikke risikofritt, men de aller fleste får ingen problemer.Norsk Tattoounion
Org.nr: 976879856
E-post: post(a)norsktattoounion.org
Tlf: 92424610 v/Kari
Postadresse: Norsk Tattoounion
c/o Kari Kjelskau. Edv Griegs alle 14, 0479 Oslo
Tilbake til innholdet